fbpx
Skip to main content
About us

MEISTÄ

Mistä kaikki alkoi – Graafisen Betonin tarina

Muotoilija ja Sisustuarkkitehti, Graafisen Betonin keksijä ja perustaja Samuli Naamanka kiinnostui betonista rakennusmateriaalina työskennellessään tehtaan laajennusprojektissa 1990-luvun loppupuolella. Tässä vaiheessa Naamanka ei vielä tuntenut betonia ja sen ominaisuuksia. Oppiakseen lisää, hän osallistui betonin soveltamisen kurssille Helsngin Yliopiston ART & Design (UIAH) vuonna 1996. Kurssin tavoitteena oli tutkia betonin uusia visuaalisia mahdollisuuksia. Lopputuloksena oli teos Pikku Huopalahden betonipuistoon Helsinkiin. UIAH:ssa Naamanka opiskeli betonin esteettisiä arvoja julkisivumateriaalina ja kuinka betonipintaa voi käsitellä teollisesti kestävällä tavalla. Tästä kehittyi uusi menetelmä luoda kuvioitua betonipintaa, Graafista Betonia, joka oli myös hänen tutkielmansa aihe.

Uusi teknologia oli erikoiskalvo, jota käytettiin betonielementtien valmistusprosessissa. Haluttu kuvio tai kuva painettiin ennalta määriteltyihin kohtiin perinteisellä painomenetelmällä, käyttäen betonin pintahidastinta. Kuvio muodostui betonilaatan pintaan puhdasvalupinnan ja hienopesupinnan välisestä kontrastista, kuvion ollessa vain millimetrin syvyydessä. Graphic Concrete:sta, joka menetelmänä patentoitiin Helmikuussa 1999, tuli Naamangan yrityksen Reseptori Oy:n aputoiminimi.

Vuosituhannen vaihteessa käynnistettiin tuotekehitys-projekti yhdessä johtavien betonielementtivalmistajien, paperivalmistajien ja painolaboratorioiden kanssa. Projektin rahoitti Suomalaiset betonialan yritykset sekä Tekes (nyk. Business Finland). Menestyksekkään tuotekehitysprojektin jälkeen Samuli Naamanka, insinööri Veli-Pekka Rydenfelt ja Tekniikan tohtori Risto Mannonen perustivat Graphic Concrete Oy:n vuonna 2003.

Inspiraationa innovaation takana oli luoda todellinen teollinen tuote suurille pinnoille. Työkalu, jonka avulla arkkitehdit voisivat olla visuaalisesti luovia. Tuote, joka soveltuisi niin kaupallisiin, asuin- kuin julkisiin rakennuksiin; julkisivuihin, seiniin, maalaattoihin ja sisustuksiin tai jopa ympäristötaiteeksi tai ulkokalusteisiin. Graafista Betonia ovat käyttäneet vuosien aikana monet maineikkaat arkkitehdit ympäri maailman.